De geschiedenis speelde zich in de buitenlucht af, alleen zijn wij de laatste 100 jaar steeds meer binnen gaan zitten. Onze focus is verschoven van natuur naar technologie. Hierdoor zijn we steeds meer het contact met de natuur verloren.
En dat terwijl we frisse lucht en zonlicht hard nodig hebben om gezond te blijven. In de natuur zijn, werkt stress verlagend en de buitenlucht heeft een positief effect op ons humeur en geluksgevoel.
Biophilic Design is een duurzame manier van ontwerpen met veel aandacht voor en verbinding met de natuur. Het is een bewezen aanpak die een positieve invloed heeft op ons welzijn, maar ook op onze gezondheid, productiviteit en cognitieve functies.
Binnenhuisarchitect en interieurontwerper vanuit de natuur
Naast het ontwerpen of stylen ben ik nog steeds graag buiten. Ik hou van tuinieren, hardlopen & mountainbiken, boot varen, wandelen in de bergen en skiën.
De natuur geeft inspiratie en kracht om in creatieve oplossingen te denken.
Dit positieve effect komt terug in het ontwerpproces. In mijn ontwerpen gebruik ik natuurlijke elementen en om buiten naar binnen te halen en je zintuigen aanspreken. Waardoor jij je binnen comfortabel voelt en meer verbinding voelt met de natuur.
Wat is Biophilic design?
In 1984 lanceerde de Amerikaanse bioloog Edward O. Wilson het idee dat mensen van nature de neiging hebben een band te zoeken met de natuur, en met andere levensvormen. Hij was niet de eerste die het concept gebruikte.
De Duits-Amerikaanse psycholoog Erich Fromm ontwikkelde het concept eerder in een ethische context, als ‘liefde voor het leven’. In zijn boek ‘The Heart of Man: Its Genius For Good and evil’ kwam biofilie naar voren als de liefde voor alles wat leeft.
Biophilic Design gebruikt deze principes (bekend als patronen) om mensgericht en natuurgericht te ontwerpen om de ruimtes waarin we leven en werken te verbeteren.
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest
Linkedin
Youtube