
De Open Poort in Hattem was toe aan een grote renovatie en een meer eigentijdse uitstraling. De kerkgemeente bestaat uit jongeren, ouderen en gezinnen. Naast de traditionele rol, heeft het gebouw meerdere functies. Het is een plek waar mensen samenkomen en zich thuis voelen. Gastvrijheid, ontmoeten, natuur en verbinden vormden het uitgangspunt van het ontwerp.
Interieurwensen
Naast gastvrije en gezellige ruimtes was er ook behoefte aan een aantal praktische wensen om rekening mee te houden:
- Een nieuw kookeiland en praktische indeling met duurzame materialen
- Professionelere keuken waar effectiever gewerkt kan worden
- Een leeshoek waar ontspanning gezocht kan worden
- Een stilteruimte waar plek is voor rust en bezinning
- Ruimte om elkaar te ontmoeten en te verbinden
- Natuurlijke en duurzame materialen die o.a. aansluiten aan het nieuwe plein voor de kerk
- Boek en planten bibliotheek
- Effectieve opbergruimte voor tafels en stoelen
Entree
De hoofdentree van het gebouw kreeg een upgrade. Om de entree extra uitnodigend te maken werden met klimop begroeide houten lamellen om de ingang extra naar voren te laten komen.
Door het natuurlijke karakter sluit de entree beter aan bij de groene omgeving.
Ontmoetingsruimte
De zitplekken in de ontmoetingsruimte zijn extra comfortabel, dankzij de luxe stoelen en ronde en ovale tafels. Ronde vormen bevorderen de flow en verbinden mensen met elkaar. Langs de ramen zijn fijne extra zitjes gecreëerd. De zitplekken staan zowel in verbinding met de ontmoetingsruimte als met het plein buiten. Het plein is ook volgens Biophilic Design heringericht. Door stenen te vervangen voor planten, ontstaat een groenere leefomgeving.
In de ontmoetingsruimte bevindt zich ook een leeshoek, bibliotheek en plantenbieb. De kleuren en materialen zijn vanuit de natuur gekozen. Dit heeft een bewezen, rustgevend effect op het humeur en een positief effect op ons welzijn. Verder zijn er kleine, kleurige details toegepast. Het licht dat erop schijnt maakt het levendiger. Hierdoor fleurt de hele ruimte op.
Bibliotheek en plantenbieb
De kerkgemeente kwam zelf met een aantal ideeën om het contact tussen de mensen onderling te vergroten, zoals een bibliotheek en plantenbieb.
In de ontmoetingsruimte zijn een aantal op maat gemaakte meubelen geplaatst. Hier kunnen gemeenteleden hun eigen boeken ruilen met boeken uit de kast.
Door het hele gebouw zijn plantenbakken te vinden. Samen vormen deze de plantenbieb. Het idee is dat mensen hun planten kunnen ruilen voor planten uit de plantenbieb.
Keuken
Voor het nieuwe ontwerp van de keuken is een langwerpig kookeiland met zitplekken gerealiseerd en centraal in de ruimte geplaatst. De ronding van het bestaande aanrecht is hergebruikt en werd opnieuw bekleed met duurzame en natuurlijke materialen.
Aan beide uiteinden zijn twee rechte stukken toegevoegd, die voor extra kastruimte en zitplekken zorgen. Tegenover het kookeiland is een kastenwand geplaatst, die plek biedt voor alle benodigde keukenapparatuur, zoals een koffiezetapparaat, koelkast, vriezer, oven en een magnetron.
Stilteruimte
De kinderspeelkamer werd omgevormd tot een stilteruimte, waar bewoners van de gemeente tot rust en tot zichzelf kunnen komen.
De stilteruimte is toegankelijk voor individuen die rust zoeken, maar kan ook worden gebruikt voor bijeenkomsten van kleine groepen.
Het gebruiken van natuurlijke kleuren en materialen versterken het rustgevende effect van de ruimte.
VERGADERRUIMTES
Ook de twee vergaderruimtes kregen een andere uitstraling en styling. In het systeemplafond zijn daglichtpanelen met een wolkenprint aangebracht. Aan de muur is er ruimte voor kunst vanuit de gemeente.
De wanden zijn voorzien van houten latten. Dit geeft een fijne, geborgen sfeer en een betere akoestiek. Het hout dempt het geluid, waardoor je minder last hebt van galm of een hol geluid.
De bestaande tafels werden hergebruikt. Door het tafelblad te vervangen en de onderstellen van een nieuwe kleur te voorzien, zijn de tafels weer helemaal van nu en kunnen ze nog jaren mee.
Schuifdeuren van glas zijn de ontmoetingsruimte van de achterste ruimtes van elkaar gescheiden, maar toch verbonden. Door symmetrische schuifdeuren en lichtinval ontstaat er evenwicht. Dit zorgt voor rust en harmonie.
Wat kan ik voor je doen?
Wil je graag meer weten over ‘Biophilic Design’ of weten wat ik voor je kan betekenen.
Ik help je graag bij alle vragen die op je afkomen en geef met veel creativiteit interieuradvies.

Het monumentale woonhuis ‘t Kalverveen te Hattem is tot een kantoorpand verbouwd. Het internationale bedrijf ‘Form’ voert hier hun werkzaamheden uit. Het kantoor aan de ‘Bevrijdingsweg’ te Hattem was te klein geworden. De werkzaamheden van ‘Form’ zijn duurzaam.
Paul Hol is eigenaar/directeur van Form International, een adviesbureau op het gebied van bosbouw en FSC certificering. Hij leidt bedrijven in onder andere in Ghana en Tanzania.
DUURZAME RESTAURATIE VAN ’T KALVERVEEN
Dit karakteristieke landhuis met Neo-classicistische elementen werd gebouwd omstreeks 1894. De woning heeft door zijn opvallende hoofdvorm, symmetrisch ingedeelde voorgevel met middenrisaliet, dakhuis en fronton een voorname en monumentale uitstraling.
Onder voorwaarde dat de karakteristieke elementen behouden zouden blijven en deze te versterken is Anders Style gevraagd om het verlichtingsplan uit te voeren en kleurenadvies te geven.
VERLICHTINGSPLAN
In het verlichtingsplan is zowel accent-, sfeer- als functionele verlichting toegepast. De hanglampen ‘Skygarden’ van Marcel Wanders vormen de eyecatchers in de vergaderzaal.
De Flos Skygarden serie is gebaseerd op een huis waarin Marcel Wanders ooit gewoond heeft. De binnenkant van de lampenkap is gebaseerd op het rijkversierde plafond dat hij had in dit oude huis.
KLEURENPLAN
In het kleurenplan zijn grotendeels lichte kleuren aangehouden en voor het behang is ‘Amandelbloesem’ gekozen. Dit behang is gebaseerd op het schilderij ‘Amandelbloesem’ van Vincent van Gogh. Van Gogh was een groot schilder van bloemen en bloeiende bomen.
Van Gogh maakte dit schilderij in 1890 nadat zijn broer hem berichtte dat hij een zoon gekregen had. Het was een cadeau van Vincent voor het gezin. De bloesem staat symbool voor het nieuwe leven.
VLOERBEDEKKING & WANDDECORATIE
In het lopend traject mochten wij voor de eersten en tweede verdieping de vloerbedekking adviseren en verder mochten wij meedenken over de wanddecoratie in de vergaderzaal en directiekamer.
Ook hebben wij geadviseerd over de akoestiek, gordijnen, decoratie en schilderijen.
In samenwerking met:
Architect: Van der Vegt
Projectmanagement: Henk Verschoor
Aannemer: Van Wijnen
E- Installatie: Van den Berg
W-Installatie: Stegeman Zwoll
Schilderwerkzaamheden: Hilboezen Schilderwerken
Foto: Paul van der Wal Fotografie
Wil jij ook jouw kantoor op maat laten ontwerpen en inrichten?
Wil je graag het complete kantoor interieuradvies zien of weten wat ik voor je kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op.

Rijs ICT Solutions is een allround ICT-dienstverlener in Zwolle, Nunspeet, Wapenveld en Heerde. Vanaf mei 2022 zitten zij in een nieuw kantoorpand in Heerde. Rijs ICT Solutions wilde in dit pand de particuliere en zakelijke klanten kunnen scheiden en meer werkruimte voor de medewerkers creëren.
Anders Style werd ingeschakeld om een compleet zakelijk interieuradvies te geven, met een compleet nieuwe indeling en uitstraling. Hedendaags, passend bij het jonge en dynamische team dat verder wil groeien. Verder was het hun wens om het nieuwe logo te integreren in de werkomgeving. Bij een dynamisch team hoort ook dynamische werkomgeving.
Rijs Solutions specialist op het gebied voor ICT-oplossingen voor MKB-bedrijven. Zij ontzorgen door betrouwbare en professionele IT-specialisten legen zij de verbinding tussen mensen onderling en tussen mens en techniek. De verbinding tussen mens, ICT en natuur vormde de rode draad door het hele ontwerp.
In het moodboard hebben we daarom als kernzin genomen: ‘Verbinding tussen mens, ICT en natuur’. Ook is dit bij de ingang geplaatst. Zo zie je de mens en de ICT terug in het logo en de identiteit. Verder zie je de natuur terug in de vele natuurlijke en duurzame materialen zoals hout, mos en PET Felt.
Hybride werken
Hybride werken heeft mede door corona een enorme vlucht genomen. Er zijn veel voordelen aan de combinatie van thuis werken en werken op kantoor. Thuis kun je geconcentreerd werken en heb je geen reistijd. Kantoor is de plek voor sociale contacten, vergaderingen en het behouden en versterken van het teamgevoel.
Bij de indeling heb ik gebruikgemaakt van drie gebieden, op basis van communicatie en concentratie: Bruis, Ruis & Rust.
Bruis: is een uitnodigende, sociale ontmoetingsruimte. Hier kunnen medewerkers bijpraten, overleggen, maar ook werken.
Ruis: de ruis zone is een plek om samen te werken en te overleggen. Er is hier qua interieur meer rust dan in de bruis zone.
Rust: in een rust gebied ervaar je als medewerker rust en mentale ruimte om ongestoord en gefocust te werken. Dit is bijvoorbeeld een stilteruimte of cubicle.
Ontwerp begane grond
Op de begane grond bevinden zich de hal, de wc’s, de garderobe, de showcase, vergaderruimte, inleverpunt en een aantal werkplekken. Ik maakte eerst 2D ontwerpen van de ruimte.
Op basis van de wensen van de opdrachtgever heb ik het 2D ontwerp aangepast en omgezet in een 3D ontwerp.
In de hal zie je meteen de verbinding tussen mens, ICT en natuur door middel van een moswand met foto’s van de werknemers die verbonden worden door computerkabels. Dit vormt een echte eyecatcher bij binnenkomst. Ook is hier een tv geplaatst met het logo van Rijs en kunnen zij klanten welkom heten door hun naam in te voeren op het scherm.
De showcase bestaat uit duurzame peg boards waar de producten op ten toon gesteld worden. Ook hier komt de verbinding terug. Op deze wand is te zien hoe de computerwereld met computerkabels in elkaar zit.
Het saaie, standaard systeemplafond heeft plaatsgemaakt voor een wolkenplafond creëert, om in deze donkere ruimte de natuur terug laten komen.
Indeling en styling eerste verdieping
Op de eerste verdieping bevinden zich de werkplekken, de kantine, de reparatieruimte en de ‘game kamer’. Ik heb drie indelingsopties ontworpen en laten zien aan de klant, zodat hij kon aangeven waar hij zich het beste bij voelde.
De ‘Dockfour’ wandpanelen zorgen ervoor dat de werknemers hun werkplekken persoonlijkheid kunnen geven doormiddel van een familiefoto of een ander zelfgekozen ontwerp. Deze panelen hebben ook als voordeel dat ze de akoestisch verbeteren.
Ook de mooie lampen dragen bij aan een prettige akoestiek.
Verder is er gebruik ook gemaakt van akoestische wandpanelen.
Gezonde, ergonomische werkplek
Een sterke en gezonde rug begint bij een dynamisch actieve houding. De bureaus waar de werknemers aan werken, zijn zit-sta bureaus. Hierdoor kunnen ze zelf kiezen of ze willen zitten of staan. De medewerkers worden uitgedaagd een iets actievere houding aan te nemen, wat enorm goed is voor de gezondheid. Ze kunnen dynamisch werken met een bureaufiets/fietsstoel en de Flexchair.
Vloeren, plafond en verlichting
Er is gekozen voor een lichte pvc-vloer in een look & feel van hout, omdat deze goed en makkelijk schoon te maken zijn, handig met een kantoorhond. Verder geeft deze lichte hout kleur rust in het geheel en doormiddel van een paar karpetten blijft het geheel toch warm.
Om meer sfeer te creëren zijn een aantal panelen van het systeemplafond zijn vervangen worden door een wolkenplafond en een lichtpaneel.
Inrichting buitenterrein
Het buitenterrein heeft ook een nieuwe look gekregen. De ramen en kozijnen zijn geschilderd en de buitengevel is opgevrolijkt met klimop en grote potten met bomen erin.
Verder is er nu een plek waar de medewerkers kunnen zitten in de pauze er hangt zelfs een basketbalring. De parkeerplaatsen zijn ook groener dankzij de stenen waar groen dooreengroeit. Het pand heeft daardoor meer verbinding met buiten. Deze manier van ontwerpen heet: Biophilic design.
Wil jij ook kantoorinrichting die aansluit bij je bedrijfsidentiteit en zorgt voor meer werkplezier?
Ik adviseer je graag over de indeling van je kantoor en het stylen van de werkplekken, showroom of vergaderruimte.
Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Bij een indelingsadvies laat ik altijd meerdere mogelijkheden zien om de ruimte optimaal in te delen.
Dit project was een luxe accommodatie die voor meerdere doeleinden gebruikt ging worden, van familie bijeenkomsten tot zakelijke evenementen. Omdat het pand voor zoveel verschillende groepen wordt ingezet, moest het heel flexibel ingedeeld en ingericht worden.
Bij het indelingsadvies hou ik rekening met de wensen van de klant, de functies en schoonheid van de ruimte. Ik begin met een plattegrond op schaal en maak een aantal schetsen. Deze opties leg ik samen met het moodboard voor. De klant kiest het uiteindelijke indelingsplan en op basis van dit plan en de gewenste stijl werk ik dit voorstel uit tot een 3D ontwerp.
De drie vierkante tafels zijn gemakkelijk te verschuiven. Ze kunnen zowel in de lengte worden geplaatst, als in een grote vierkant, een U-vorm of in een L-hoek. Vanwege de regelmatige komst van zakelijke gasten was het plaatsen van grote smart-TV belangrijk.
Verbinding met de natuur
Tijdens het ontwerpen hou ik rekening met de helende werking die de natuur op ons heeft. Deze manier van ontwerpen heet: Biophilic design. Zo is de open haard in het midden van zitgedeelte geplaatst, met links en rechts grote lange ramen. Dit zorgt voor verbondenheid met de natuur. Je kunt genieten van het knisperend haardvuur, maar ook van het uitzicht naar buiten.
Rondom de open haard staan comfortabele zithoeken en fauteuils, die uitnodigen tot een goed gesprek. Ze zijn eenvoudig te verschuiven als er meer ruimte nodig is.
Omdat het pand in het bos staat, is ervoor gekozen om veel hout in het interieur terug te laten komen. Er ligt een houten visgraat vloer en er lopen houten balken boven de schuifdeuren naar de keuken toe en naar de hal. De houten balken lopen helemaal onder het schuine plafond en aan de zijkant van de muur. De muren zijn expres wit gehouden. Dit is neutraal, waardoor het bij de smaak van veel gasten past. Bovendien komen de houten balken hierdoor extra goed tot hun recht.
Eikenhouten keuken
De royale keuken is grotendeels gemaakt van massief eiken dat van het eigen perceel komt. Verder was het wens om ook in de keuken met een grote groep te kunnen koken en ook de borrelen. Vandaar dat er voor een groot kookeiland met barkrukken erbij is gekozen.
In de keuken vindt je een 8-pits kooktoestel, dubbele koelkast, oven, combi-oven en een koffiecorner met een luxe koffiezetapparaat om de lekkerste latte macchiato of cappuccino te zetten.
Diverse soorten verlichting
Er zijn hanglampen in verschillende vormen, materialen en kleuren bij elkaar gebracht, om meer sfeer in de hoge ruimte te creëren. De wandlampen die naar boven en beneden schijnen zijn echte sfeermakers.
Daarnaast is er voldoende functionele verlichting, zodat de ruimte ook goed verlicht is wanneer er wordt vergaderd.
Sfeervolle wanddecoratie
Om de ruimte gezellig aan te kleden, adviseer ik ook welke accessoires en wanddecoratie past.
Voor dit stijlvolle pand koos ik voor ‘Stilleven met Bloemen 1815’ van Eelke Jelles Eelkema. Een prachtig schilderij met een boeket van rozen, tulpen, narcissen, irissen, duizendschoon en koekoeksbloemen. Hiermee tover je je interieur om naar je eigen museum.
Ben je nieuwsgierig welke indelingsopties er in jouw woning mogelijk zijn?
Vind je het lastig om te bedenken welke indeling het beste bij de ruimte past? Op basis van jouw wensen help ik je graag bij het maken van een plattegrond en bepalen van de optimale indeling. Of heb je een project waar je fotorealistische afbeeldingen wil hebben?
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest
Linkedin
Youtube